Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις αντλίες θερμότητας (Μέρος 1: Βασικά)

Αναδημοσίευση απο http://www.techlog.gr/2013/11/1.html?utm_source=newsletternovember&utm_medium=email&utm_content=html&utm_campaign=heatpumps

Αερόψυκτες & υδρόψυκτες αντλίες θερμότητας

Οι αντλίες θερμότητας λειτουργούν ως μηχανές άντλησης ενέργειας από το περιβάλλον για την παραγωγή θέρμανσης. Αυτό σημαίνει ότι καταναλώνουν ένα πολύ μικρό ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας (περίπου το 20%~40% της ονομαστικής τους ισχύος), ενώ αντλούν την υπόλοιπη ενέργεια από το περιβάλλον. Ανάλογα με τον τρόπο άντλησης της θερμότητας χαρακτηρίζονται:
  • σε αερόψυκτες μονάδες (αντλούν θερμότητα από τον αέρα) ή
  • υδρόψυκτες - γεωθερμικές μονάδες (αντλούν θερμότητα από τη γη)

Λόγω της συναλλαγής τους με το περιβάλλον, ο βαθμός απόδοσής τους δεν είναι σταθερός, αλλά επηρεάζεται από τις θερμοκρασιακές συνθήκες του περιβάλλοντος. Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί η αντλία θερμότητας καθορίζει την αξιοπιστία της και την υψηλή αποδοτικότητά της. Οι αντλίες θερμότητας υψηλής ενεργειακής αποδοτικότητας (βαθμός απόδοσης > 3,3) εντάσσονται στις ανανεώσιμες μορφές παραγωγής θερμότητας και αποτελούν καθαρή μορφή θέρμανσης με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Πρωτογενής ενέργεια και αντλία θερμότητας

Στον παρακάτω πίνακα συγκρίνεται η μετατροπή των τριών βασικών καυσίμων σε θερμότητα. Τα καύσιμα είναι:
  • ηλεκτρική ενέργεια
  • πετρέλαιο
  • φυσικό αέριο
Για την ηλεκτρική ενέργεια έχουμε δύο τρόπους μετατροπής:
  • ηλεκτρική ενέργεια με άμεση μετατροπή π.χ ηλεκτρική θερμάστρα (Electric heating)
  • ηλεκτρική ενέργεια που τροφοδοτεί αντλία θερμότητας (electr. HP)
Για κάθε καύσιμο έχουμε τρεις στήλες:
  • Αριστερά είναι η πρωτογενής ενέργεια του καυσίμου δηλαδή η ενέργεια που επιβαρύνει το περιβάλλον.
  • Στη μέση είναι η αποδιδόμενη ενέργεια του καυσίμου που εξαρτάται από το βαθμό απόδοσης της συσκευής μετατροπής π.χ λέβητας για το πετρέλαιο.
  • και δεξιά είναι η καταναλισκόμενη ενέργεια για τη θέρμανση της οικίας. Ορίζεται 100% για όλα τα καύσιμα.

Άμεση μετατροπή ηλεκτρικής ενέργειας σε θέρμανση

Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται στους θερμικούς σταθμούς παραγωγής με την καύση λιγνίτη, πετρελαίου, φυσικού αερίου κ.ά. είναι η πιo σπάταλη ενέργεια για το περιβάλλον, διότι ο βαθμός απόδοσης των σταθμών παραγωγής μαζί με τις απώλειες μεταφοράς είναι η = 0,34 δηλαδή πολύ χαμηλός. Έτσι, για να παράγουμε 1 kWh θερμότητας θα επιβαρύνουμε το περιβάλλον με 1/0,34 = 2,94 kWh.

Μετατροπή ηλεκτρικής ενέργειας σε θέρμανση με αντλία θερμότητας

Η ηλεκτρική ενέργεια τροφοδοτεί μία αντλία θερμότητας με συντελεστή συμπεριφοράς COP = 3. Για 1 kWh θερμότητας θα επιβαρύνουμε το περιβάλλον με 1,01 kWh. Πρωτογενής ενέργεια για διάφορα καύσιμα (Πηγή ASUE)
Με βάση τον πίνακα, η ηλεκτρική ενέργεια όταν μετατρέπεται σε θερμότητα με τη βοήθεια αντλίας θερμότητας με συντελεστή συμπεριφοράς COP > 3 αφήνει το μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα στο περιβάλλον.

Κατάταξη λειτουργίας

Η κλάση λειτουργίας μίας αντλίας θερμότητας είναι συνάρτηση:
  • της εξωτερικής θερμοκρασίας π.χ DB/WB : 7/6°C
  • της θερμοκρασίας εισόδου/εξόδου του νερού
  • του συντελεστή συμπεριφοράς COP που αντιστοιχεί στις παραπάνω θερμοκρασίες
Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε πώς βρίσκουμε την ενεργειακή κλάση μίας αντλίας θερμότητας. Κατάταξη λειτουργίας αντλίας θερμότητας (Πηγή HITACHI)
Για περισσότερες πληροφορίες για τις αντλίες δείτε εδώ : 
http://www.oleng.eu/el/86-oikonomiki-thermansi-antlia-thermotitas

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Τα 10 ψέματα για τη δήθεν φθηνή θέρμανση – Πώς να μη την πατήσετε


Τελειώνει και ο Νοέμβριος. Όμως, ο καιρός αρχίζει να χαλάει και σύντομα θα πρέπει να «ανάψουμε» τη θέρμανση. Ο βομβαρδισμός με διαφημιστικά μηνύματα για την οικονομικότερη λύση συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Μέσα στα μηνύματα , κρύβονται και ψέματα. Τα συλλέξαμε και τα παραθέτουμε.

1. Τα ηλεκτρικά καλοριφέρ δεν καταναλώνουν πολύ ρεύμα

Μέγιστο ψέμα. Μια συσκευή που καταναλώνει 3000 Watt, μπορεί να σας κοστίζει έως και 0,66 ευρώ ανά ώρα λειτουργίας. Αν επιδιώξετε να ζεσταθείτε για όλο το χειμώνα με αυτή τη συσκευή (χώρια που καλύπτει ένα δωμάτιο και όχι όλο το σπίτι) θα τραβάτε τα μαλλιά σας με τον λογαριασμό της ΔΕΗ.

2. Το πετρέλαιο θέρμανσης κοστίζει 1,4 ευρώ το λίτρο

Θα βρείτε αυτή την τιμή σε πολλά φυλλάδια μέσω των οποίων γίνονται συγκρίσεις. Προσοχή όμως. Πρώτον στη λιανική, η τιμή έχει υποχωρήσει στο 1,23-1,25 (δείτε τιμές στο www.fuelprices.gr). Δεύτερον υπάρχει περίπτωση (σοβαρή) να δικαιούστε επίδομα που σημαίνει ότι η τιμή πέφτει στα 90 λεπτά του ευρώ. Και τρίτον αν αγοράσετε με πιστωτική κάρτα, μπορεί να εξασφαλίσετε μια πρόσθετη έκπτωση 3%.

3. Το τζάκι είναι οικονομική μορφή θέρμανσης.

Ειδικά το παραδοσιακό τζάκι, είναι η ακριβότερη μορφή θέρμανσης καθώς η απόδοσή του δεν ξεπερνάει το 15-20%. Οι απώλειες θερμότητας από την καμινάδα, είναι τεράστιες. Συμφέρει μόνο αν έχετε βρει τρόπο να προμηθεύεστε τα ξύλα ...δωρεάν.

4. Όλα τα ξύλα είναι το ίδιο

Υπάρχουν τεράστιες διαφορές και στην τιμή τους αλλά και στην θερμαντική τους απόδοση. Ακριβότερες, οι ελιές και ακόμη πιο ακριβές, οι ρίζες της ελιάς. Πολύ απλά διότι καίνε με τις ώρες. Οι έμποροι τον γνωρίζουν και σας τα πουλάνε ακριβότερα.

5. Με την πώληση ξύλων με το κυβικό δεν διατρέχετε κίνδυνο να σας κλέψουν

Όταν πουλούσαν με το βάρος, τα έβρεχαν. Τώρα που τα πουλάνε με το κυβικό, τα στοιβάζουν με τέτοιο τρόπο ώστε να χάνετε τουλάχιστον 20-30%. Προσοχή στα κενά και στον τρόπο με τον οποίο έχουν στοιβαχτεί τα ξύλα. Βρείτε έμπορο εμπιστοσύνης.

6. Υπάρχει δυνατότητα να ζεσταθούμε με ηλιακή ενέργεια

Διατίθενται και τέτοιες λύσεις. Αφενός είναι πολύ ακριβές, αφετέρου είναι συμπληρωματικές. Δηλαδή, λειτουργούν μόνο ταυτόχρονα με άλλα μέσα θέρμανσης όπως είναι το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο κλπ.

7. Τα air-condition αποτελούν πολύ καλή λύση θέρμανσης

Οι πολύ ακριβές συσκευές (A++, inverter κλπ) είναι αρκετά οικονομικές τουλάχιστον συγκριτικά με άλλες συσκευές θέρμανσης με ηλεκτρική ενέργεια. Από την άλλη όμως, θερμαίνουν μόνο έναν χώρο ενώ όταν η συσκευή κλείσει, ο χώρος παγώνει σχεδόν αμέσως.

8. Το πετρέλαιο θέρμανσης κοστίζει το ίδιο με το φυσικό αέριο

Η τιμή του φυσικού αερίου έχει ακολουθήσει πτωτική τάση τους τελευταίους μήνες. Η τιμή του συγκριτικά με αυτή του πετρελαίου θέρμανσης είναι περίπου 30% χαμηλότερη, ακόμη και αν συνυπολογιστεί το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Βέβαια, οι συγκρίσεις θα πρέπει να γίνονται σωστά, διότι με το φυσικό αέριο –το οποίο διατίθεται σε απεριόριστες ποσότητες με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να μην έχει την αίσθηση για το πόσο έχει κάψει- υπάρχει η τάση να κάνουμε σπατάλες (το καλοριφέρ να καίει με τις ώρες κλπ).

9. Προτεραιότητα η πηγή θέρμανσης και όχι η μόνωση του σπιτιού

Συζητάμε για το ποιο καύσιμο θα καταναλώσουμε και όχι για το πώς θα περιορίσουμε τις ανάγκες του σπιτιού για θέρμανση. Κανονικά θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο. Πραγματική οικονομία στη θέρμανση, επιτυγχάνεται μόνο με την ενεργειακή θωράκιση του σπιτιού.

10. Μέγιστη οικονομία με μικρή επένδυση

Αυτό δεν υπάρχει. Οι πραγματικά οικονομικές λύσεις θέρμανσης (π.χ αντλίες θερμότητας, ενεργειακά τζάκια σε αντικατάσταση των παραδοσιακών) κοστίζουν ακριβά και προϋποθέτουν επενδύσεις
http://www.b2green.gr/main.php?pID=17&nID=7400&lang=el

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Πώς θα πάρετε επιδότηση για εναλλακτικές μορφές θέρμανσης


Οι τομείς των κτιρίων και των μεταφορών αποτελούν τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας στη χώρα. Τα κτίρια στην Ελλάδα ευθύνονται περίπου για το 36% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης, ενώ, κατά την περίοδο 2000–2005, αύξησαν την ενεργειακή τους κατανάλωση κατά περίπου 24%, μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην Ευρώπη.

Ένας από τους βασικούς λόγους, για τους οποίους τα ελληνικά κτίρια είναι ιδιαιτέρως ενεργοβόρα, είναι η παλαιότητά τους και η μη ενσωμάτωση σύγχρονης τεχνολογίας σε αυτά, λόγω έλλειψης σχετικής νομοθεσίας τα τελευταία 30 χρόνια.

Περισσότερα από αυτά τα κτίρια αντιμετωπίζουν θέματα όπως :

• μερική ή παντελής έλλειψη θερμομόνωσης,

• παλαιάς τεχνολογίας κουφώματα (πλαίσια/μονοί υαλοπίνακες),

• ελλιπής ηλιοπροστασία των νότιων και δυτικών όψεών τους,

• μη επαρκής αξιοποίηση του υψηλού ηλιακού δυναμικού της χώρας,

• ανεπαρκής συντήρηση των συστημάτων θέρμανσης/κλιματισμού, με αποτέλεσμα χαμηλή απόδοση.
eikona
Σημαντική παράμετρος, επίσης, που καθορίζει την ενεργειακή απόδοση ενός κτιρίου, είναι η συμπεριφορά των ενοίκων. Η ελλιπής ενημέρωση των χρηστών-κατοίκων σε θέματα ορθολογικής χρήσης και διαχείρισης της ενέργειας, οδηγεί συχνά σε σπάταλες συμπεριφορές, όπως η εγκατάσταση μεμονωμένων κλιματιστικών συστημάτων χωρίς μελέτη, η χρήση συσκευών χαμηλής απόδοσης, ή μη συντήρηση του συστήματος θέρμανσης, κ.α.

Στην κατεύθυνση αυτή, το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής παρέχει οικονομικά κίνητρα, προκειμένου να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων του οικιακού τομέα, μέσω του Προγράμματος "Εξοικονόμηση κατ' Οίκον"

Σε ποιους απευθύνεται το "Εξοικονόμηση κατ' Οίκον"

Το Πρόγραμμα αφορά σε πολίτες/ωφελούμενους, ιδιοκτήτες κατοικιών ενεργειακής κατηγορίας Δ και κάτω, που βρίσκονται σε τιμή ζώνης μικρότερη ή ίση με 2100 Ευρώ/τμ, οι οποίοι εισοδηματικά εντάσσονται σε τρεις κατηγορίες, με διακριτά κίνητρα ανά κατηγορία. Συγκεκριμένα:

Κατηγορία Α1

Ιδιοκτήτες επιλέξιμων στο πρόγραμμα κατοικιών, το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα των οποίων δεν ξεπερνά τα 12.000 ευρώ ή τα 20.000 ευρώ αντίστοιχα. Για την κατηγορία αυτή, τα κίνητρα περιλαμβάνουν την επιδότηση επιτοκίου 100% (άτοκο δάνειο), σε συνδυασμό με επιχορήγηση ύψους 70% επί του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού, όπως αυτός θα προκύπτει μετά τη διενέργεια της δεύτερης ενεργειακής επιθεώρησης. Δηλαδή, ένας πολίτης, για επιλέξιμο προϋπολογισμό 10.000 ευρώ, θα λάβει άτοκο δάνειο 3.000 ευρώ και επιχορήγηση 7.000 ευρώ.

Κατηγορία Α2

Ιδιοκτήτες επιλέξιμων στο πρόγραμμα κατοικιών, το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα των οποίων βρίσκεται μεταξύ 12.000 και 40.000 ευρώ, ή 20.000 και 60.000 ευρώ αντίστοιχα. Για την κατηγορία αυτή, τα κίνητρα περιλαμβάνουν την επιδότηση επιτοκίου 100% (άτοκο δάνειο), σε συνδυασμό με επιχορήγηση ύψους 35% επί του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού, όπως αυτός θα προκύπτει μετά τη διενέργεια της δεύτερης ενεργειακής επιθεώρησης. Δηλαδή, ένας πολίτης, για επιλέξιμο προϋπολογισμό 10.000 ευρώ, θα λάβει άτοκο δάνειο 6.500 ευρώ και επιχορήγηση 3.500 ευρώ.

Κατηγορία Β

Ιδιοκτήτες επιλέξιμων στο πρόγραμμα κατοικιών, το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα των οποίων βρίσκεται μεταξύ 40.000 και 60.000 ευρώ, ή 60.000 και 80.000 ευρώ αντίστοιχα. Για την κατηγορία αυτή, τα κίνητρα περιλαμβάνουν την επιδότηση επιτοκίου 100% (άτοκο δάνειο), σε συνδυασμό με επιχορήγηση ύψους 15% του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού, όπως αυτός προκύπτει μετά τη διενέργεια της δεύτερης ενεργειακής επιθεώρησης. Κάτι, που πρακτικά σημαίνει 8.500 ευρώ άτοκο δάνειο και 1.500 ευρώ επιχορήγηση, για ποσό δαπάνης 10.000 ευρώ.

Φορολογικό όφελος

Με το νέο φορολογικό νόμο, 4024/2011, έχει θεσπιστεί η μείωση του οφειλόμενου φόρου να φτάνει και τα 300 ευρώ, για δαπάνες εξοικονόμησης ενέργειας της τάξεως των 3.000 ευρώ. Επιλέξιμες είναι κατά κύριο λόγο οι δαπάνες, που αντιστοιχούν στο δάνειο.

Κατοικίες επιλέξιμες για επιχορήγηση

Από το πρόγραμμα, μπορούν να επιδοτηθούν μονοκατοικίες, πολυκατοικίες για το τμήμα τους, που αφορά στο σύνολο των διαμερισμάτων του κτιρίου, και μεμονωμένα διαμερίσματα, που ικανοποιούν τα ακόλουθα κριτήρια:

Πρόκειται για κτίρια, σε περιοχές με τιμή ζώνης χαμηλότερη ή ίση των 2.100 ευρώ/τ.μ., όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μέχρι την 31.12.2009.

Απαραίτητο είναι να φέρουν οικοδομική άδεια. Στην περίπτωση, που ο ιδιοκτήτης δε διαθέτει οικοδομική άδεια, θα πρέπει να προσκομισθεί σχετικό νομιμοποιητικό έγγραφο, από το οποίο να προκύπτει ότι το κτίριο υφίσταται νόμιμα. Για τις περιπτώσεις, που η οικοδομική άδεια απωλέσθη ή τα σχετικά αρχεία, βάσει των οποίων μπορεί να εκδοθεί το ως άνω νομιμοποιητικό έγγραφο, δεν είναι άμεσα διαθέσιμα, η εν λόγω άδεια και το νομιμοποιητικό έγγραφο δύνανται να προσκομιστούν στo χρηματοπιστωτικό οργανισμό, πριν την υπογραφή της δανειακής σύμβασης.

Οι υποψήφιες κατοικίες πρέπει να διαθέτουν Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ, και να μην έχουν κριθεί κατεδαφιστέες.

Οι ιδιώτες, που έχουν μπει στον Τειρεσία, μπορούν να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα;

Όχι. Για τη λήψη του δανείου, θα ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία πιστοληπτικής αξιολόγησης, που διενεργεί η κάθε τράπεζα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το τεχνικό Γραφείο του μηχανικού Σιδηροκαστρίτη Ζώη στον Πύργο τηλ 26210 26907 και στην ιστοσελίδα μας www.oleng.eu


Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Οδηγός: Τα απαραίτητα βήματα για την ένταξη στο Εξοικονόμηση κατ' Οίκον


Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' Οίκον» σας δίνει τη δυνατότητα να Εξοικονομήστε χρήματα αναβαθμίζοντας την κατηγορία ενεργειακής διαβάθμισης της οικίας σας, μέσω των προτεινόμενων παρεμβάσεων σε αυτό.

Μπορούμε να σας δώσουμε λύση στην εξοικονόμηση ενέργειας στους παρακάτω τομείς :
  1. Θέρμανση – Ψύξη
  2. Θερμομόνωση κτηριακού κελύφους (τοίχοι)
  3. Θερμομόνωση δώματος (ταράτσα) – στέγης – πιλοτής
  4. Παροχής ζεστού νερού χρήσης ( ηλιακοί θερμοσίφωνες – συλλέκτες )
  5. Αντικατάσταση κουφωμάτων ( πλαίσια – υαλοπίνακες )
  6. Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης

Πολύς κόσμος όμως φοβάται τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και δεν τολμά να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες να επωφεληθεί και αυτός από το πρόγραμμα, ενώ και αρκετοί επαγγελματίες φοβούμενοι τις καθυστερήσεις στις πληρωμές δεν ενθαρρύνουν τους πελάτες τους να ενταχθούν σε αυτό. Παρακάτω, παρουσιάζομε έναν «οδηγό», που γράφτηκε με αφορμή πολλές ερωτήσεις για το τi θα πρέπει να κάνει κάποιος για να ενταχθεί στο «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον». Θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε με απλό τρόπο τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να ενταχθεί στο πρόγραμμα, όπως επίσης θα αναφέρουμε και κάποια στοιχεία για τα βήματα των εσωτερικών διαδικασιών των Τραπεζών, στις οποίες δεν έχει άμεση παρέμβαση ο ωφελούμενος, αλλά επηρεάζουν σημαντικά την πρόοδο των διαδικασιών.

exoikonomo-1
Τα απαραίτητα βήματα για να ενταχθείτε στο πρόγραμμα

1. Επισκεφθείτε μια από τις τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα (Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς, Eurobank). Αυτό το βήμα είναι απαραίτητο για να ελέγξει η τράπεζα την πιστοληπτική σας ικανότητα γιατί εκτός της επιδότησης υπάρχει και ένα τμήμα δανείου που θα εγκριθεί στο όνομα σας. Αν η τράπεζα, σας εγκρίνει πηγαίνετε στο βήμα 2, διαφορετικά δοκιμάστε σε κάποια άλλη τράπεζα και ίσως πάρετε από εκεί έγκριση. Χρόνος αναμονής είναι από μερικές ημέρες έως μερικούς μήνες για να πάρετε απάντηση για την προ-έγκριση. Πολλές φορές εξαρτάται και από το δικός σας ενδιαφέρον, πιέστε λίγο τις καταστάσεις με κάποιες επισκέψεις προς την τράπεζα. Το γραφείο του ηλεκτρολόγου Μηχανικού Σιδηροκαστρίτη Ζώης, μπορεί να αναλάβει όλη τη διαδικασία για εσάς, ώστε να πάρετε έγκριση για το εξοικονομώ κατ' οίκον.

2. Αφού έχετε πάρει την προ-έγκριση πρέπει να βρείτε ένα ενεργειακό επιθεωρητή, με τον οποίο θα συζητήσετε και θα συναποφασίσετε για το ποιες παρεμβάσεις θα κάνετε στο χώρο σας. Επίσης θα πρέπει να ζητήσετε για παρεκκλίσεις από την οικοδομική άδεια, όπως και για πιθανές αλλαγές που θέλετε να γίνουν στο χώρο σας και αν μπορούν να περάσουν π.χ. μια δεκτή αλλαγή είναι να γίνει ένα υπάρχον συρόμενο κούφωμα ανοιγόμενο. Καλό είναι αν δεν θέλετε να προχωρήσετε γιατί οι παρεμβάσεις δεν σας αρέσουν, να πληρώσετε τον ενεργειακό επιθεωρητή για την επίσκεψη του και να του ζητήσετε να μην προχωρήσει με την έκδοση του ενεργειακού πιστοποιητικού. Ενεργειακούς επιθεωρητές θα βρείτε στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών ή ρωτήστε μηχανικούς της περιοχής σας.

3. Ζητήστε προσφορές από συνεργεία και κατασκευαστές για τις παρεμβάσεις που έχετε αποφασίσει μαζί με τον ενεργειακό επιθεωρητή. Οι προσφορές αυτές δεν είναι δεσμευτικές γι΄ εσάς μπορείτε στο μέλλον να βρείτε καλύτερες και να χρησιμοποιήσετε εκείνες. Βεβαιωθείτε ότι μπορούν να σας δώσουν όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά και συνοδευτικά έγγραφα και ενημερώστε τους ότι οι εργασίες είναι στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον». Συμβουλή. Αν όλες αυτές οι διαδικασίες σας φαίνονται αρκετά πολύπλοκες μπορείτε να απευθυνθείτε σε ένα σύμβουλο εργασιών για τον οποίο το πρόγραμμα σας πληρώνει το ποσό των 250€ συν Φ.Π.Α. Η επιλογή του/ης Συμβούλου Έργου εναπόκειται αποκλειστικά στους ωφελούμενους και έχουν κάθε ελευθερία να επιλέγουν οι ίδιοι/ες με ποιον/α θα συνεργαστούν (αρκεί να μπορεί να εκδώσει σχετικό φορολογικό παραστατικό).

4. Ο ενεργειακός επιθεωρητής θα σας εκδώσει και το πρώτο ενεργειακό πιστοποιητικό καθώς επίσης και εξοφλημένη απόδειξη παροχής υπηρεσιών. Εσείς πληρώνετε άμεσα και τα χρήματα θα σας επιστραφούν εάν ενταχθείτε στο πρόγραμμα. Μαζί με το ενεργειακό πιστοποιητικό και με την χρήση των προσφορών που έχετε λάβει θα πάρετε και τα έγγραφα που θα κατατεθούν στην τράπεζα και αναφέρουν τις παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του σπιτιού σας. Προσοχή!!! Διαβάστε τα έγγραφα που αναφέρουν τις παρεμβάσεις γιατί πολλές φορές γίνονται λάθη σ' αυτό το σημείο, αν δεν μπορείτε να τα διαβάσετε ζητήστε από τον ενεργειακό επιθεωρητή να σας τα εξηγήσει π.χ. Έχουν υπάρξει περιπτώσει που έχει ξεχαστεί να γραφτεί η αλλαγή παντζουριών, ενώ θα έπρεπε. Αν το έντυπο προχωρήσει με λάθος στοιχεία προς το ΕΤΕΑΝ δεν μπορεί να γίνει άμεση διόρθωση παρά μόνο νέα αίτηση.

5. Καταθέστε τα χαρτιά στην τράπεζα, ο υπάλληλος κάνει τον πρώτο έλεγχο και αν είναι αρκετά έμπειρος θα σας ζητήσει διορθώσεις που θα σας γλιτώσουν από πολύ χάσιμο χρόνου, υπογράψτε την προ-έγκριση. Τώρα ουσιαστικά έχετε κάνει το πρώτο βήμα για την ένταξη σας στο πρόγραμμα. Από εδώ και εμπρός και για κάποιο διάστημα αρκετών μηνών αρχίζει η δική σας αναμονή χωρίς να μπορείτε να κάνετε τίποτε άλλο εκτός από ερωτήσεις στον υπάλληλο της τράπεζας για το αν έχει ενημέρωση που βρίσκεται ο φάκελος σας.

Εσωτερικά Βήματα της Τράπεζας (απλουστευμένα)

- Ο φάκελος στέλνεται σε κεντρική υπηρεσία της τράπεζας ή σε συνεργαζόμενη με την τράπεζα εξωτερική εταιρεία, για έλεγχο των στοιχείων. Αν υπάρχουν προβλήματα θα σας ζητηθούν πρόσθετες πληροφορίες ή έγγραφα. Στο στάδιο αυτό η χρονική καθυστέρηση ως συνήθως είναι μεγάλη.
- Μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων και την καταχώρηση του ο φάκελος σας στέλνεται από την τράπεζα στην ΕΤΕΑΝ για τον τελικό έλεγχο και την καταχώρηση σας στις λίστες της.
- Με την εμφάνιση του ονόματος σας σε μια λίστα της ΕΤΕΑΝ έχετε λάβει την τελική έγκριση για την υπαγωγή σας στο πρόγραμμα.
- Ενημερώνεται το κατά τόπους κατάστημα της τράπεζα που κάνατε την διαδικασία και εντός 10 ημερών από την δημοσίευση της λίστας πρέπει να έχει ενημερώσει των ωφελούμενο.

6. Ο ωφελούμενος έχει περιθώριο τεσσάρων μηνών, από την ημερομηνία δημοσίευσης της λίστας με το όνομα του, για να υπογράψει την τελική σύμβαση υπαγωγής στο πρόγραμμα. Στο διάστημα αναμονής της έγκρισης αλλά και στο χρονικό περιθώριο των τεσσάρων μηνών που του δίνεται μπορεί να βρει καλύτερες προσφορές και να τις προσκομίσει στην τράπεζα μαζί με τους αριθμούς των τραπεζικών λογαριασμών αυτών που θα αναλάβουν τις εργασίες, όταν είναι έτοιμος για την υπογραφή της σύμβασης. Οι προκαταβολές για τις εργασίες θα εκταμιευθούν απευθείας στους λογαριασμούς αυτών που θα αναλάβουν τις εργασίες. Ο ωφελούμενος δεν διαχειρίζεται χρήματα στα χέρια του.

7. Εντός το πολύ τριών εβδομάδων μετά την υπογραφή της σύμβασης η τράπεζα θα σας καλέσει να υπογράψετε για την εκταμίευση των προκαταβολών. Αν ανήκετε στη κατηγορία Α1 η προκαταβολή είναι στο 30% του εγκεκριμένου ποσού, διαφορετικά η προκαταβολή είναι στο 40%. Θεωρητικά υπάρχει δυνατότητα μη εκταμίευσης προκαταβολών, αλλά πρακτικά κανένα από όσους αναλαμβάνουν εργασίες τέτοιου είδους δεν θα δεχθεί κάτι τέτοιο.

8. Οι εταιρείες ή τα συνεργεία ή οι επαγγελματίες που έχουν αναλάβει τις εργασίες έχουν διάστημα τριών μηνών από την εκταμίευση της προκαταβολής να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους. Με την ολοκλήρωση των εργασιών πρέπει να προσκομισθούν όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά, παραστατικά, υπεύθυνες δηλώσεις (με το γνήσιο της υπογραφής).

9. Με την ολοκλήρωση των εργασιών, ο ενεργειακός επιθεωρητή κάνει την δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση, πιστοποιώντας ότι οι εργασίες εκτελέστηκαν καλώς και εκδίδει δεύτερο ενεργειακό πιστοποιητικό. Ο ωφελούμενος πληρώνει τον ενεργειακό επιθεωρητή και λαμβάνει εξοφλημένη απόδειξη παροχής υπηρεσιών.

10. Προσκομίζετε στην τράπεζα τα έγγραφα και τα παραστατικά των βημάτων 8, 9 καθώς και τις αποδείξεις παροχής υπηρεσιών του ενεργειακού επιθεωρητή και του συμβούλου (αν υπάρχει σύμβουλος). Ο υπάλληλος κάνει ένα πρώτο έλεγχο προς την ολοκλήρωση του φακέλου.

Εσωτερικά Βήματα της Τράπεζας (απλουστευμένα)
- Ο φάκελος στέλνεται σε κεντρική υπηρεσία της τράπεζας ή σε συνεργαζόμενη με την τράπεζα εξωτερική εταιρεία, για έλεγχο. Αν υπάρχουν προβλήματα θα σας ζητηθούν πρόσθετες πληροφορίες ή έγγραφα. Στο στάδιο αυτό η χρονική καθυστέρηση ως συνήθως είναι μεγάλη.
- Ενημερώνεται η ΕΤΕΑΝ για την ολοκλήρωση.
- Δίνεται εντολή για την εξόφληση των δαπανών (εργασιών).

11. Εντός ενός μηνός από το βήμα 10 και αν όλα τα έγγραφα έχουν καλώς, πρέπει να εκταμιευθούν οι εξοφλήσεις των δαπανών. Επίσης ένα σημείο όπου παρατηρούνται καθυστερήσεις. Υπάρχουν περιπτώσεις που από την ολοκλήρωση του βήματος 8 μέχρι και την τελική εκταμίευση μεσολαβούν περισσότεροι από έξι μήνες.

12. Ο ωφελούμενος μπορεί να ζητήσει από την τράπεζα σχετική βεβαίωση δαπανών που θα την χρησιμοποιήσει για φοροαπαλλαγή κατά την υποβολή της φορολογικής του δήλωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορε΄τιε να επικοινωνήσετε με το τεχνικό Γραφείο του μηχανικού Σιδηροκαστρίτη Ζώη στον Π΄ύργο τηλ 26210 26907 και στην ιστοσελίδα μας www.oleng.eu

http://www.b2green.gr/main.php?pID=17&nID=7216&lang=el

antlia thermotitas eco plus

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Συντήρηση και Διαχείριση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων από τη MITOS Solutions

 Πλεονεκτήματα της υπηρεσίας της MITOS Solutions.

Η ΜΙΤΟΣ διαθέτει ειδική ομάδα με μεγάλη εμπειρία στη συντήρηση και λειτουργία των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων. Προσφέροντας βαθειά γνώση και συνεχή εκπαίδευση στο προσωπικό κα τους συνεργάτες της, εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή απόδοση, διασφαλίζοντας ότι ο επενδυτής ή ο πελάτης μπορούν να είναι βέβαιοι ότι οι εγκαταστάσεις τους λειτουργούν κάτω από ιδανικές συνθήκες.

eikona

Με έντονο χαρακτηριστικό την εμμονή στην ποιότητα, την εμπειρία και τη γνώση, η ΜΙΤΟΣ μπορεί να εγγυηθεί τις υψηλότερες διαθεσιμότητες στα Φωτοβολταϊκά πάρκα.

Τι διαφορετικό προτείνουμε;

Προτείνουμε, μια διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα της Σ&Λ. Μια επαγγελματική και ποιοτική προσέγγιση διασφάλισης του ιδιοκτήτη/επενδυτή. Όλες μας οι προτάσεις αναφέρονται στην ιστοσελίδα της εταιρίας (www.mitos-solutions.gr). Ότι δεν είναι κατανοητό, είναι δουλειά μας να απαντούμε στα τηλέφωνα, να κάνουμε συναντήσεις και να τα διευκρινίζουμε. Θα θέλαμε να κρατήσουμε τα εξής σημεία που μας διαφοροποιούν :

Φωτοβολταϊκό Πάρκο 100kWp με trackers στον Πύργο Ηλείας
(α) Ένα δικό μας ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα (SolarSpy) το οποίο παίρνει τα δεδομένα από όποιο εξοπλισμό υπάρχει ήδη στο πάρκο, τα επεξεργάζεται σε πραγματικό χρόνο, κάνει έξη συγκεκριμένους ελέγχους για να διαπιστώσει πιθανό πρόβλημα ή ένδειξη προβλήματος και ειδοποιεί άμεσα και με διάφορους τρόπους. Υποστηρίζουμε ότι το κέντρο ελέγχου της εταιρίας μας διαπιστώνει το πρόβλημα ακριβώς την ώρα που θα συμβεί.

(β) Ένα πανελλαδικό δίκτυο πιστοποιημένων τεχνικών σε όλη τη χώρα που είναι κάθε στιγμή έτοιμοι να επέμβουν, μετά από κλήση από το κέντρο ελέγχου. Μόνιμη/συστηματική παρουσία πιστοποιημένου τεχνικού στον χώρο εγκατάστασης. Επίτευξη ελάχιστου χρόνου απόκρισης.

(γ) Τακτική προληπτική συντήρηση που συνοδεύεται από πιστοποιητικό σωστής και πλήρους εκτέλεσης αυτής από αναγνωρισμένη εταιρία πιστοποίησης.

(δ) Διαχείριση όλων των εμπλεκομένων σε κάθε συμβάν. Για παράδειγμα, αν υπάρξει κάποια ζημιά από έντονες καιρικές συνθήκες, τότε αναλαμβάνουμε να συντονίσουμε προμηθευτές, εργολάβους, ασφαλιστικές εταιρίες έτσι ώστε να αποκατασταθεί το πρόβλημα το συντομότερο δυνατόν, χωρίς καμία εμπλοκή ή/και απασχόληση του ιδιοκτήτη.

(ε) Ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης για κάθε βλάβη που πιθανόν παρουσιαστεί στο πάρκο από δική μας ευθύνη και υπαιτιότητα.

(στ) Ειδικός σχεδιασμός υπηρεσιών Σ&Λ για κάθε πάρκο, ανάλογα με τα δικά του χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, άλλες ανάγκες επιθεώρησης και τεχνικής παρουσίας έχει ένα πάρκο 500kW και άλλες ένα πάρκο 5.000kW. Επίσης, δεν έχει τις ίδιες συνέπειες η διακοπή λειτουργίας μίας ώρας σε ένα πάρκο 100kW και σε ένα πάρκο 2.000kW.

Με λίγα λόγια, αν ο ιδιοκτήτης/επενδυτής το επιθυμεί μπορούμε να αναλάβουμε το σύνολο των ευθυνών με το φωτοβολταϊκό του σύστημα και ο ίδιος να μην ασχολείται καθόλου, πέραν της ενημέρωσης που θα έχει.

Υπάρχουν δύο ακόμα παράπλευρα οφέλη για ειδικές κατηγορίες επενδυτών:

(1) Αν ένας ιδιοκτήτης έχει πολλά πάρκα με διαφορετικές συσκευές λήψης και αποστολής δεδομένων (data loggers), τότε είναι υποχρεωμένος να μπαίνει σε πολλές ιστοσελίδες για να πληροφορείται για την παραγωγή. Αυτή η πανσπερμία στην περίπτωση μας ακυρώνεται, αφού ο ιδιοκτήτης βλέπει όλα του τα πάρκα μέσα από τη δική μας ιστοσελίδα.

(2) Επίσης, αν κάποιος ιδιοκτήτης έχει πολλά πάρκα σε όλη την Ελλάδα, τότε μπορεί να συνεννοείται και να επικοινωνεί μόνο με μας για όλα τα πάρκα, όπου κι αν βρίσκονται.

Φωτοβολταϊκό πάρκο 100kWp με Solar Frontier στην ΗλείαΓιατί Συντήρηση από την ΜΙΤΟΣ;

• Γιατί η εταιρία αυτή μπορεί να αναλάβει "απ' άκρου εις άκρον" όλες τις υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του πάρκου. Από την προληπτική του συντήρηση και τη διαχείριση των συμβολαίων που έχουν γίνει με τρίτους (υπεργολάβους, προμηθευτές, ασφαλιστικές, κλπ) μέχρι και τη νομική και λογιστική λειτουργία της εταιρίας που έχει στην ιδιοκτησία της το πάρκο.
• Γιατί προσφέρει στους πελάτες της ασφαλιστήριο συμβόλαιο επαγγελματικής ευθύνης για κάθε πιθανή ζημιά που θα γίνει από την δική της δραστηριότητα.
• Γιατί μετά από κάθε σειρά εργασιών προληπτικής συντήρησης θα παραδίδει στον επενδυτή πιστοποιητικό υποδειγματικής εκτέλεσης της προληπτικής συντήρησης σύμφωνα με το πρότυπο ΕΝ 62446 από έναν από τους σημαντικότερους οίκους πιστοποίησης που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
• Γιατί έχει δικό της σύστημα παρακολούθησης της παραγωγής και όσων άλλων μετρητικών συσκευών υπάρχουν στο πάρκο (το SolarSpy) και αυτό της δίνει μοναδική ευελιξία και αποτελεσματικότητα προσαρμογών.

Γιατί, ακόμα ...

• Η μοναδική δραστηριότητα που έχει στον χώρο των φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι αυτή της συντήρησης τους.
• Έχει πιστοποιηθεί με ISO 9001:2008 για αυτή ακριβώς τη δραστηριότητα.
• Έχει δίκτυο καταρτισμένων συνεργατών σε όλη τη χώρα.
• Γιατί, τέλος, την εμπιστεύτηκαν επενδυτές και της ανάθεσαν - τους τελευταίους τέσσερις μήνες – τη συντήρηση και λειτουργία φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος πάνω από 10MW.

www.mitos-solutions.gr/


Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Πρόστιμο τουλάχιστον 2500 ευρώ σε όποιον ζεστάνει το "κοκκαλάκι" του με τζάκι!

Αναδημοσίευση απο defencenet.gr 

Επιβολή εξοντωτικού προστίμου, ορίζοντας ως παραβάτες οποιονδήποτε τολμήσει να ζεστάνει τα "κόκκαλά" του δίπλα σε τζάκια και ξυλόσομπες προβλέπει το "σχέδιο" αντιμετώπισης της αιθαλομίχλης. Το "σχέδιο" προβλέπει την εκ περιτροπής καύση τζακιών και ξυλόσομπας για την αντιμετώπιση της περιβαλοντικής μόλυνσης κάτι που μόνο στην "σφαίρα" της φαντασίας μπορεί να γίνει.
 

Οπως αναφέρουν απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», η κοινή υπουργική απόφαση, που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος για την αντιμετώπιση των έκτακτων επεισοδίων αιθαλομίχλης, συνδέει την απαγόρευση για τα τζάκια και τις ξυλόσομπες με την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας για την ατμοσφαιρική ρύπανση, παραπέμποντας σε ελέγχους και σε επιβολή προστίμων από κλιμάκια υπαλλήλων των Περιφερειών και από το σώμα των Επιθεωρητών και από το σώμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.
 
Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν φαίνεται να απασχολεί τους αρμόδιους της διυπουργικής επιτροπής και του υπουργείου Περιβάλλοντος, που προέβλεψαν τη σχετική ρύθμιση, ότι το σχετικό θεσμικό πλαίσιο είναι πολυδιάστατο και ασαφές, ενώ δεν υπάρχει στη νομοθεσία προσδιορισμένο πρόστιμο, δηλαδή «ταρίφα» για υπερβολική ρύπανση από τζάκια και ξυλόσομπες είτε παραβίαση της απαγόρευσης λειτουργίας τους.
 
Βάσει του νόμου 2947/2001, τα πρόστιμα για περιβαλλοντικές παραβάσεις, που επιβάλλει η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ) του ΥΠΕΚΑ, με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), προκύπτουν από αλγόριθμο.          
 
Ισχύουν συντελεστές, ανάλογα με το είδος και την έκταση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, ενώ η τιμή βάσης υπολογισμού του προστίμου για «μικρής έκτασης δραστηριότητες», όπως μπορεί να θεωρηθεί η ρύπανση του τζακιού, ξεκινά από το εξωπραγματικό ποσόν των 2.500 ευρώ.
 
Τα αντίστοιχα πρόστιμα, που επιβάλλουν τα κλιμάκια των Περιφερειών, για εκπομπές καυσαερίων κεντρικής θέρμανσης, επίσης δεν είναι απολύτως προσδιορισμένα, καθώς κυμαίνονται από 200 έως 1.000 ευρώ και υπολογίζονται ανάλογα με την έκταση της ρύπανσης.
 
Μην το ψάχνετε, πρόκειται περί μιας ηθελημένης ασάφειας για να βάζουν αστρονομικά πρόστιμα σε όποιον θέλουν, ακόμα και αν ανάψει ψησταριά.
 
Φυσικά τα πρόστιμα αυτά, δεν θα μπορούν να πληρωθούν, και αμέσως  θα περνούν στα ληξιπρόθεσμα χρέη, οπότε η Εφορία θα περνάει στην κατάσχεση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του "με το έτσι θέλω οφειλέτη". Είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού για να καταλήξουν να χρωστάνε και όσοι ακόμα κατάφεραν να είναι συνεπείς στους ληστρικούς φόρους που έχουν επιβληθεί, στην ακίνητη περιουσία με το χαράτσι , και στο φόρο εισοδήματος με το φανταστικό τεκμαρτό εισόδημα.
 
Η ουσία όμως είναι ότι επιζητούν την εξαθλίωση του ελληνικού λαού, και επισπέυδουν την βιολογική εξόντωση των ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι αλλά και ασθενικά παιδάκια, αφού θα τους στερήσουν την δυνατότητα να ζεσταθούν. Πετρέλαιο είναι σίγουρο ότι δεν θα μπορέσουν να αγοράσουν, και τώρα ούτε ξύλα θα μπορούν να κάψουν. Ο χειμώνας προβλέπεται μακρύς και απελπιστικά παγερός.
 

Σημειώνουμε ότι στην Τουρκοκρατία η θέρμανση θεωρείτο ουσιαστικά τεκμήριο, αφού όσοι, ελάχιστοι, διέθεταν τζάκι και είχαν την τόλμη να το ανάβουν πλήρωναν φόρο καπνού! Όταν ο φρουρός στο φυλάκιο του Ιερού Βράχου της Ακροπόλεως έβλεπε κάποια καμινάδα της πόλης να καπνίζει, ενημέρωνε το φορατζή, ο οποίος έκανε κατ οίκον επίσκεψη στους έχοντες και κατέχοντες θέρμανση. Το "Δεν πληρώνω" της εποχής σήμαινε, στην καλύτερη περίπτωση, βαρύτατο πρόστιμο και, στη χειρότερη, φυλάκιση σε άθλιες συνθήκες, στη σημερινή σημαίνει φυλάκιση καταρχήν και μετά κατ'όικον περιορισμό με "βραχιολάκι" στο πόδι. Η Νέα Τάξη Πραγμάτων δεν έρχεται είναι ήδη εδώ.

http://www.defencenet.gr/defence/item/%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%BF-%CF%83%CE%B5-%CF%8C%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%B2%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B6%CE%AC%CE%BA%CE%B9

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

23+1 συμβουλές για πιο ζεστό και φτηνό χειμώνα

Αποτελεί ανα δημοσίευση απο http://www.topontiki.gr/

Μην ξεχνάτε  ότι η πιο οικονομική λύση για τη θέρμανση είναι η αντλία θερμότητας

Με την πρώτη ανάγνωση µπορεί να σκεφθείτε ότι πρόκειται για µέτρα - ασπιρίνες, τη στιγµή που πάνω από το 80% του πληθυσµού θα βιώσει αυτό που οι επιστήµονες ονοµάζουν ενεργειακή φτώχεια. Με µια δεύτερη ανάγνωση, όµως, θα διαπιστώσετε ότι οι συµβουλές της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς αποτελούν ένα εγχειρίδιο για να µην πέσουµε… αµαχητί και, εάν εφαρµοστούν κατά το δυνατόν, µπορούν να βοηθήσουν ώστε να διορθώσουµε λάθη που κάνουµε και που επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισµό.

Οι συµβουλές προέρχονται από τον Οδηγό Εξοικονόµησης Ενέργειας που έχει εκδώσει η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση µε έµφαση στο πώς µπορούµε να αερίζουµε καλύτερα τα σπίτια, τι πρέπει να κάνουµε για τη µόνωση και πώς πρέπει να ρυθµίζουµε τη θερµοκρασία για να είναι ενεργειακά αποδοτική και οικονοµικά φιλική προς τον χρήστη.

Τα tips είναι άκρως απαραίτητα, ειδικά στην εποχή που ζούµε, που το 80% των πολιτών αναγκάζεται πλέον να ξοδεύει λιγότερα χρήµατα για την οικιακή θέρµανση, η οποία, σύµφωνα µε στοιχεία του 2007, αποτελούσε το 69,1% της κατανάλωσης ενέργειας στα ελληνικά νοικοκυριά.



Αερισµός

• Τον χειµώνα αερίστε τους χώρους του σπιτιού τις µεσηµεριανές ώρες.

• Μην ξεχνάτε ότι όταν αερίζετε το σπίτι θα πρέπει να έχετε θέσει εκτός λειτουργίας καλοριφέρ ή κλιµατιστικά.

• Κάθε βράδυ, κλείστε τα παντζούρια και τις κουρτίνες. Έτσι, κρατάτε τη ζέστη µέσα στο σπίτι.

• Ανοίξτε τις κουρτίνες ή τα παντζούρια στα νότια παράθυρα, κατά τη διάρκεια της ηµέρας, ώστε να θερµαίνονται οι εσωτερικοί χώροι και να περιοριστεί η ανάγκη για θέρµανση.

Μόνωση

•  Βρείτε από πού χάνεται θερµότητα. Μια µέρα µε αρκετό αέρα τοποθετήστε ένα αρωµατικό στικ δίπλα σε παράθυρα, πόρτες, τζάκι ή άλλα σηµεία του σπιτιού που υποψιάζεστε για διαρροή ενέργειας. Αν το ρεύµα καπνού κινείται οριζόντια και όχι κάθετα, έχετε βρει µια διαρροή αέρα που πρέπει να σφραγιστεί. • Ψάξτε στη µόνωση ή στις επιφάνειες των αλουµινένιων κουφωµάτων σηµεία όπου συγκεντρώνεται υγρασία ή µούχλα. Εκεί, πιθανότατα, εντοπίζονται προβλήµατα µόνωσης που χρήζουν επιδιόρθωσης.

•  Είναι εύκολο να περιορίσετε απώλειες ενέργειας από πόρτες, παράθυρα και άλλα ανοίγµατα. Τοποθετήστε αεροστεγανωτική ταινία. Ειδικά στο κάτω µέρος της εξώπορτας χρησιµοποιήστε τις ειδικές ταινίες - βούρτσες.
Μονώστε τους εκτεθειµένους σωλήνες (καλοριφέρ -θερµοσίφωνα) που µεταφέρουν ζεστό νερό στο σπίτι, ειδικά τα µέρη που βρίσκονται εκτός σπιτιού.

• Αν έχετε τζάκι, κλείστε το καπάκι της καπνοδόχου όταν δεν το χρησιµοποιείτε.

Ρύθµιση της θερµοκρασίας

•  Ρυθµίστε τον θερµοστάτη στους 19-20ο C.

• Όταν βγαίνετε έξω, κατεβάστε τον θερµοστάτη στους 16ο C, όχι παρακάτω.

•  Μην ανεβοκατεβάζετε τον θερµοστάτη. Συχνές αυξοµειώσεις αυξάνουν το κόστος λειτουργίας.

•  Κλείστε τα καλοριφέρ στα δωµάτια που δεν χρησιµοποιείτε και φροντίστε να διατηρείτε κλειστές τις πόρτες των συγκεκριµένων δωµατίων.

•  Μην ανοιγοκλείνετε συχνά ή άσκοπα τις πόρτες και τα παράθυρα που βρίσκονται δίπλα στον θερµοστάτη, καθώς αυτός επηρεάζεται και μπορεί να θέσει σε λειτουργία το καλοριφέρ.

• Αν ζείτε σε πολυκατοικία χωρίς αυτόνομη θέρμανση, συνεννοηθείτε με τον διαχειριστή και ζητήστε τον προσεκτικό προγραμματισμό των ωρών θέρμανσης. Ταυτόχρονα, ενημερώστε τους υπόλοιπους ενοίκους για τους τρόπους εξοικονόμησης που θα βρείτε εδώ.Έτσι θα κερδίσετε όλοι.

•  Μη σκεπάζετε τα σώματα του καλοριφέρ και μην τοποθετείτε έπιπλα μπροστά ή δίπλα τους. Θα έχετε πιο αποδοτική λειτουργία θέρμανσης αν επιτρέπετε την καλή κυκλοφορία του αέρα.

• Τοποθετήστε στο πίσω μέρος των σωμάτων (ανάμεσα στο σώμα και τον τοίχο) θερμομονωτικές πλάκες που επιστρέφουν τη θερμότητα προς τον χώρο. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε αλουμινόχαρτο.

•  Να εξαερώνετε σε τακτά διαστήματα τα σώματα. Ο αέρας που παγιδεύεται στα σώματα εμποδίζει το ζεστό νερό να κυκλοφορεί. Η εξαέρωση του καλοριφέρ πρέπει να γίνεται στις αρχές του Οκτωβρίου.

•  Εγκαταστήστε θερμοστατικούς διακόπτες που σας επιτρέπουν να ρυθμίζετε αυτόνομα τη θερμοκρασία χώρων με διαφορετική λειτουργία. Για να υπολογίσετε την πραγματική κατανάλωση ενέργειας σε κάθε χώρο, πρέπει να εγκαταστήσετε θερμιδομετρητές, οι οποίοι μετράνε την παροχή νερού και τις θερμοκρασίες εισόδου και εξόδου.

• Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε συσκευές αντιστάθμισης. Πρόκειται για συστήματα ρύθμισης του λέβητα τα οποία λαμβάνουν υπόψη τις εξωτερικές θερμοκρασίες και συμβάλλουν στην κατάλληλη ρύθμιση της θερμοκρασίας του νερού στα θερμαντικά σώματα.

•  Η συστηματική συντήρηση εξασφαλίζει την καλή απόδοση της εγκατάστασης, που σημαίνει εξοικονόμηση καυσίμου και χαμηλή ρύπανση. Στις πολυκατοικίες που διαθέτουν παλιά κεντρικά συστήματα θέρμανσης, θα ήταν σκόπιμο να εξεταστεί η αντικατάσταση των παλιών συστημάτων με νέου τύπου, που είναι πιο αποδοτικά.

•  Μη χρησιμοποιείτε ηλεκτρικές θερμάστες ή αερόθερμα, παρά μόνο σε περίπτωση μεγάλης ανάγκης. Το κόστος ηλεκτρισμού θα φτάσει σε υψηλότατα επίπεδα. Προτιμήστε θερμάστρες υγραερίου ή σόμπες πέλετ ή καλύτερα αντλία θερμότητας

• Αποφύγετε τη χρήση κλιματιστικού. Εκτός της υψηλής κατανάλωσης ρεύματος, δημιουργείτε δυσάρεστες συνθήκες στο σπίτι.Αν, παρ’ όλα αυτά, επιμένετε, φροντίστε για τη σωστή συντήρηση και διερευνήστε τη δυνατότητα να αγοράσετε κλιματιστικό υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

Ο μηχανικός Σιδηροκαστίτης Ζώης και η ομάδα του είναι στη διαθεσή σας ώστε να σας συμβουλ΄έψουν πως θα κάνετε την πιο οικονομική θέρμανση του χώρου σας.