Παρασκευή, 15 Απριλίου 2011

Φωτοβολταϊκά: δεν πληρώνουν για τη σύνδεση οι αγρότες

Δύο μόνον από τους 2.600 αγρότες – υποψήφιους επενδυτές φωτοβολταϊκών που έχουν λάβει όρους σύνδεσης από την ΔΕΗ τους τελευταίους δύο μήνες έχουν προσέλθει στα γραφεία της επιχείρησης για να πληρώσουν ώστε να προχωρήσουν τη διαδικασία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας energypress.gr, το σύνολο των αγροτών, δεν δείχνει την ανάλογη ζέση με εκείνη που έδειχνε την περίοδο υποβολής των αιτήσεων.
Αν και το χρονικό περιθώριο για την καταβολή των πληρωμών είναι έξι μήνες, το φαινόμενο της αποχής θεωρείται ενδεικτικό των προβλημάτων που πιθανόν αντιμετωπίζουν.
Το βασικό πρόβλημα μάλιστα φαίνεται να είναι το χρηματοδοτικό, καθώς οι τράπεζες δεν δείχνουν τόσο πρόθυμες να παράσχουν δάνεια όσο διαφημίζουν.
Όπως αναφέρει τα δημοσίευμα, το ίδιο ισχύει και για τους αγρότες που είναι συνδεδεμένοι με τις Ενώσεις Συνεταιρισμών και την ΠΑΣΕΓΕΣ, οι οποίοι επιπλέον αναμένουν να καταλήξουν οι κεντρικές προγραμματικές συμφωνίες στις οποίες έχουν προχωρήσει οι συνεταιρισμοί για την προμήθεια του εξοπλισμού και την κατασκευή των έργων.
Οι αιτήσεις
Σημειώνεται ότι οι 2.600 αιτήσεις που διεκπεραιώθηκαν μέχρι τώρα από τη ΔΕΗ χαρακτηρίζονται «εύκολες» ενώ οι υπόλοιπες, μέχρι τις 6.200, παρουσιάζουν μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας και αναμένεται να καθυστερήσουν.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε περίπου 2.000 αιτήματα που αφορούν σε περιοχές που, λόγω υπερφόρτωσης των δικτύων, παρουσιάζουν υψηλή δυσκολία απορρόφησης της ισχύος.
Υπάρχουν άλλα 2.000 περίπου αγροτικά αιτήματα τα οποία αντιστοιχούν σε δίκτυα μεσαίας δυσκολίας σε ό,τι αφορά στην απορρόφηση ισχύος. Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι πρέπει να προηγηθεί της προσφοράς σύνδεσης τεχνική μελέτη του τοπικού δικτύου, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα υφιστάμενα φορτία όσο και τα προϋπάρχοντα αιτήματα για σταθμούς ΑΠΕ.
πηγή: econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου