Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Απαράδεκτες καθυστερήσεις από τη ΔΕΗ στα φωτοβολταϊκά



Μεγάλες καθυστερήσεις σημειώνονται τον τελευταίο καιρό (Απρίλιος - Μάιος 2011) από τη ΔΕΗ σε θέματα που αφορούν φωτοβολταϊκά συστήματα. Το πιο μείζον πρόβλημα έγκειται στην έλλειψη μετρητών ακριβείας της παραγόμενης ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά (μετρητές εισερχόμενης- εξερχόμενης ενέργειας). Λόγω της έλλειψης των μετρητών αυτών καθυστερούν, οι ενεργοποιήσεων των νέων φωτοβολταϊκών συστημάτων μέχρι και 20 ημέρες !
Με λίγα λόγια, ενώ τα φωτοβολταϊκά συστήματα είναι έτοιμα προς λειτουργία, η ΔΕΗ καθυστερεί να τα συνδέσει με το δίκτυό της λόγω χαμηλής διαθεσιμότητας μετρητών !
Αυτό το φαινόμενο είναι απαράδεκτο, διότι οι ιδιοκτήτες-εκμεταλλευτές των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων έχουν προπληρώσει τον μετρητή, αρκετό καιρό πριν την κατασκευή και τη σύνδεση της μονάδας τους.

Ανάλυση του προβλήματος

Η τοπική ΔΕΗ του Πύργου παραλαμβάνει μετρητές από την ΔΕΗ Πατρών. Οι μετρητές θα έπρεπε να παραδίδονται στη ΔΕΗ Πύργου λίγες ημέρες μετά την πληρωμή τους από τους ιδιοκτήτες-εκμεταλλευτές των φωτοβολταϊκών. Αντ' αυτού η ΔΕΗ Πατρών στέλνει τους μετρητές πολύ αργότερα, όταν έχουν, και μόνο αφότου δηλώσει ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης-εκμεταλλευτής ότι ο σταθμός του είναι έτοιμος προς σύνδεση.

Είναι τραγικό για μια εταιρία επιπέδου ΔΕΗ να παρουσιάζεται τέτοια έλλειψη υλικών. Η ΔΕΗ θα έπρεπε να έχει αποθέματα εκατοντάδων μετρητών, όπως κάθε ιδιωτική επιχείρηση που έχει τέτοιο μέγεθος και ροή εργασιών. Η έλλειψη δεν αφορά κάποιο σπάνιο είδος υλικού αλλά ένα μετρητή που χρησιμοποιείται σχεδόν καθημερινά. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλες περιοχές της χώρας.

Πάντως η έλλειψη δεν σημαίνει ότι τελικά δεν συνδέονται τα φωτοβολταϊκά. Μπορεί να καθυστερεί κάποιες ημέρες αλλά η σύνδεση του φωτοβολταϊκού γίνεται σε κάθε περίπτωση.


Ξέμειναν και από στατιστικά στοιχεία

Επιπλέον η ΔΕΗ καθυστερεί να ενημερώσει τα στατιστικά στοιχεία για τις νέες αιτήσεις και συνδέσεις φωτοβολταϊκών σταθμών μέχρι 10kW. Τα τελευταία στοιχεία που έχει δημοσιεύσει η ΔΕΗ αφορούν τον Δεκέμβριο του 2010. Δηλαδή εδώ και 4-5 μήνες δεν έχει δημοσιεύσει νέα στατιστικά στοιχεία. Εδώ τι δικαιολογία θα βρουν ; Ξέμειναν και από στατιστικά στοιχεία μήπως;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου