Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2013

Φωτοβολταϊκά Κύπρος net metering

Σε εξέλιξη βρίσκoνται προγράμματα αυτοπαραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο.


Ενα πρόγραμμα επιδοτεί οικιακούς καταναλωτές να εγκαταστήσουν οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος μέχρι 3kW. Τα φωτοβολταϊκά συστήματα στην Κύπρο θα λειτουργούν με τη μέθοδο net-metering, δηλ του συμψηφισμού της παραγώμενης και καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των εμπλεκωμένων φορέων ( Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, της Επιτροπής Διαχείρισης του Ειδικού Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας και το Ιδρύμα Ενέργειας Κύπρου) η χορηγία ανέρχεται στα 900 ευρώ για για κάθε kW, δηλαδή επιδότηση 2.700 ευρώ ανά σύστημα. Η χορηγία αφορά ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Υπάρχει και σχέδιο για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ισχύος μέχρι 3kW με τη μέθοδο net metering, χωρίς χορηγία . Το πρόγραμμα αυτό έχει σχεδιαστεί από την ΡΑΕΚ και αφορά οικιακά φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 9MW, δηλ για περίπου 3 χιλιάδες κατοικίες . Με βάση αυτό το πρόγραμμα όσοι εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά στην κατοικία τους θα μηδενίσουν τον λογαριασμό του ηλεκτρικού.

Ειδικά πακέτα για φωτοβολταϊκά πάνελ μαζί με ινβέρτερ ισχύος 3kW μπορείτε να βρείτε σε τιμή προσφοράς εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου