Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2013

Θέρμανση με αντλίες θερμότητας


Είναι η λύση τόσο για τη θέρμανση όσο και για το δροσισμό ενός κτιρίου, ενώ το κόστος αγοράς και εγκατάστασης είναι σχετικά προσιτό.
Υπέρ & Κατά
+  Αθόρυβη λειτουργία
+  Χαμηλό κόστος λειτουργίας
+  Μικρό μέγεθος
+  Δροσισμός την θερινή περίοδο
+  Δυνατότητα παραγωγής ζεστού νερού χρήσης
+  Βέλτιστα αποτελέσματα με ενδοδαπέδια θέρμανση, αλλά και καλοριφέρ

-  Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην διαστασιολόγηση του συστήματος, καθώς μικρά λάθη μπορούν να επηρεάσουν άμεσα την ικανότητα θέρμανσης του χώρου.

Τόσο η εξοικονόμηση χρημάτων όσο και το όφελος σε θερμική άνεση το χειμώνα αλλά και σε ψύξη το καλοκαίρι (με την κατάλληλη υποδομή) είναι υψηλό. Με χρήση αντλιών θερμότητας μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση της τάξης του 60% σε σύγκριση με το πετρέλαιο, καθώς για τη λειτουργία της χρησιμοποιείται μόνο ένα μικρό ποσό ενέργειας.


Συγκεκριμένα σε αντίθεση με τα παραδοσιακά συστήματα θέρμανσης τα οποία χρησιμοποιούν ως πηγή ενέργειας ορυκτά καύσιμα, οι αντλίες θερμότητας χρησιμοποιούν είτε τη θερμοκρασία του αέρα (αντλία αέρα/νερού) ή του εδάφους (γεωθερμία) για να μεταφέρουν τη θερμότητα.

 
Μια αντλία θερμότητας αποτελείται από τρία μέρη: 
Ένα συμπιεστή, και βαλβίδα εκτόνωσης και δύο εναλλάκτες θερμότητας (ένα εξατμιστή και ένα συμπυκνωτή). Ο εξωτερικός αέρας ωθείται μέσω ενός ανεμιστήρα στην αντλία θερμότητας, όπου και συναντά τον εξατμιστή. 
Αυτός με τη σειρά του είναι συνδεδεμένος σε ένα κλειστό σύστημα που περιέχει ψυκτικό μέσο το οποίο και μετατρέπεται σε αέριο σε χαμηλές θερμοκρασίες. Στη συνέχεια, το αέριο συμπυκνώνεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και μεταφέρει την θερμοκρασία του μέσω ενός συμπυκνωτή στο δίκτυο θέρμανσης του σπιτιού (καλοριφέρ, fan coil ή και επιδαπέδια θέρμανση). Κατά τη θερινή περίοδο ο κύκλος αυτός μπορεί να αντιστραφεί για τον δροσιμό του κτιρίου.

Για ένα σπίτι 100m2 και χρησιμοποιώντας μια αντλία θερμότητας με συντελεστή απόδοσης ίσο με 3 απαιτούνται για την λειτουργία του συστήματος 2600kWh για την περίοδο θέρμανσης. Αν η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θεωρηθεί 0,18€/ kWh, τότε το κόστος για την περίοδο θέρμανσης περιορίζεται στα (490€). Αν χρησιμοποιηθεί στο σύστημα και νυχτερινό τιμολόγιο, όπου η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος είναι μικρότερη, τότε η εξοικονόμηση χρημάτων είναι ακόμα μεγαλύτερη. 

Το κόστος μίας αντλίας θερμότητας ποικίλει ανάλογα με τις τεχνολογικές προδιαγραφές (υψηλών ή χαμηλών θερμοκρασιών- θερμότητας/δροσισμού). Προσοχή όμως: Επιλέξτε όχι μόνο με το οικονομικό κρητήριο, αλλά σύμφωνα με αυτό που μπορεί να εκπληρώσει τη δουλειά σας. Τέλος, καλό είναι να ενημερωθείτε και από τους ειδικούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου